IN ENGLISH  AUF DEUTSCH
VĂ„r i Delhi
TvÀrtemot vad man kan tro Àr Delhi bitvis en grön stad ocksÄ i de centrala delarna. Tillsammans med en vÀn springer jag en och en halv mil genom tre olika, sammanlÀnkade parker pÄ morgonen, innan vÀrmen och smoggen och avgaserna gör det svÄrt att andas.

Just luften Àr besvÀrande dÀr vi orienterar oss fram genom gÄngarna och försöker hÄlla oss i skuggan. Som att andas sand. Jag blir alldeles torr i munnen, och det Àr mer dÀrför Àn av ren törst som det Àr en lisa att dricka vattnet min vÀn rÀcker mig frÄn bÀltet hon har om midjan.

Det Àr sexton Är sen jag var i Delhi senast. Det Àr en förÀndrad stad. En stad som blivit allt mer internationell metropolis. Och det ökade vÀlstÄndet syns. Trafiken har tilltagit dramatiskt. Första tecknet pÄ att man fÄtt det bÀttre Àr att skaffa bil.
Tack och lov fÀrdas vi i bil med chaufför. Guldev kör oss mellan tempel och marknader, restauranger och Old Delhi, dÀr vi fortsÀtter genom de trÄnga grÀnderna med cykelrickshaws.

Även om det Ă€r en förĂ€ndrad stad, med andra dofter, andra smaker, en annan atmosfĂ€r, sĂ„ Ă€r det Ă€ndĂ„ ett övervĂ€ldigande stycke Indien som slĂ„r emot oss. Ingen kan sĂ„ klart vara oberörd av denna subkontinent, intrycken och den kulturella och religiösa rikedomen parad med den monetĂ€ra fattigdomen slĂ„r över oss, och vi kommer att behöva mĂ„nader för att smĂ€lta allt nĂ€r vi kommit hem igen.

Vi flyger vidare till Goa för att bada, koppla av, och Àven om den kilometerlÄnga stranden i Palolem Àr nÄgot helt annat Àn Ättafilig rusningstrafik genom Delhi, sÄ Àr intrycken inte fÀrre.

Vi bor i hyddor pÄ pÄlar nere vid stranden. FrÄn balkongen ser vi solen gÄ ner i Arabiska sjön. Det Àr bedövande vackert.

Ingen av oss vill resa hem. Alla lÀngtar tillbaka i samma stund som vi packar.

Innan vi for skrev jag klart fortsĂ€ttningen pĂ„ barnboken FiskplĂ„t och bajsdrakar. Den heter Fruktolösa tokobertar. Men förlag arbetar lĂ„ngsamt. Ni fĂ„r hĂ„lla er till tĂ„ls till efter nyĂ„r. Och i stĂ€llet lĂ€sa de nya texter om krogar i MĂŒnchen, livet i Hudson norr om New York, Woodstock fyrtio Ă„r efter festivalen och – snart – Delhi hĂ€r pĂ„ hemsidan, och en om Richard Yates ocksĂ„.

Ett lÀstips: Per Hagmans VÀnner för livet Àr vidunderlig. Vilken storslagen författare han Àr, en av vÄra frÀmsta.

Andra favoriter:
Lyssna: Easy Living av Enrico Rava, den italienske jazztrumpetaren. Och The Nationals nya, High Violet.
Se: Brittiska Party animals, pÄ SVTPlay. Som en mix av Livet kan börja och Vita huset. BBC-producerat, sÄ klart.
Ät: Det Ă€r sparristider, och dags för vĂ„rprimörer, vĂ„rkyckling, vĂ„rvadsomhelst. Kan det bli bĂ€ttre?
Drick: Ja, det kan bli bĂ€ttre. Öppna tysk riesling till maten.
TIDIGARE INLÄGG: < 1 , 2 , 3 , 4 , 5, 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 >