IN ENGLISH  AUF DEUTSCH
Var man
Det hela gick oroväckande lätt att skriva. En höst som var som en dröm, så som det aldrig varit förut. Tomas och Kim klev fram och ställde sig framför mig, tog plats vid skrivbordet, utan kamp, utan att de måste lockas och smickras och hotas och tvingas – de berättade var och en sin historia.


På förmiddagarna renskrev jag gårdagens arbete, och sedan var det enkelt att fortsätta några timmar till.


Färdig ett par dagar före deadline.


En höst.

Strax därefter träffade jag en vän. Han berättade hur ett nioårigt förhållande tagit slut. Sambon hade en dotter han hade blivit som en far för, hon var fem när han och kvinnan träffades, nu fjorton, en känslig ålder. Men förhållandet tog alltså slut och kvinnan ville inte bara sluta träffa min vän, hon förvägrade honom också att träffa hennes dotter. Hennes biologiska dotter, hans dotter i vardagen sedan nio år.


Min vän saknar naturligtvis umgänget med flickan han betraktat och behandlat som sin dotter. Och hon honom.


Frågorna som jag brottats med och skrivit om så lätt under hösten återkom plötsligt, och blev svåra.


Det heter ju att den enda kärlek som inte är villkorad är den till våra barn. Den är villkorslös. Men är det alltid så? Eller är den bara villkorslös så länge ett förhållande varar?


Så vad utgör ett föräldraskap? Vad innebär det att vara förälder när familjebildningar förändras?


Familjer ser ofta annorlunda ut i dag än när jag växte upp, men definitionerna av far och mor, pappa och mamma, lever kvar.

Var man är en roman om två män, Kim och Tomas. Eller kanske ännu mer om Sara, kvinnan som både förenar och splittrar dem, och dottern Sofia.


Bara en av männen är far till flickan, men båda hävdar sig vara hennes pappa.


De träffas på ett vis som ingen av dem räknat med. Ingen har känt till den andre tidigare. Men nu är de plötsligt fast med varandra, och kan inte komma därifrån.


Hur är det, egentligen, vem har rätt att hävda faderskapet? Och på vilka grunder? Den som varit närvarande och fostrande eller den som varit frånvarande men biologisk pappa? Den som läst bok för Sofia på kvällen eller den som bidragit med sin bankbok?


Är båda det? Eller ingen? Är de ens intresserade av det, eller är de fäder för sin egen skull? För att den andre inte ska vara det? Revir.


Svåra frågor. Under en lätt höst. Tack och lov.


Lästips: Florian Illies Århundradets sommar: 1913 är en storslagen berättelse om ett märkvärdigt år, på randen till en tid då allt förändrades. Kultur, politik, vetenskap, skvaller. Extremt fångande och tänkvärt också om vår tid.

Lyssna: The Killers. Jag är fortfarande helt golvad av Brandon Flowers röst, även om det nu är ett tag sedan Battle Born kom ut.


Se: Sitt inte inne i se film i sommar! Men om det ändå blir dåligt väder, så är detta tiden för gamla klassiker, romarfilmer som Ben Hur och Quo Vadis. Och Bröderna Marx går att se alltid.


Ät: Pasta med färsk salvia är min sommarfavoriträtt. Alltid. Och sallader.


Drick: Sommarens drycker är mineralvatten och weissbier. Wiehenstephaner är världens äldsta bryggeri, och gör fortfarande den godaste ölen.TIDIGARE INLÄGG: < 1 , 2, 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 >