IN ENGLISH  AUF DEUTSCH
Var man
Det hela gick orovĂ€ckande lĂ€tt att skriva. En höst som var som en dröm, sĂ„ som det aldrig varit förut. Tomas och Kim klev fram och stĂ€llde sig framför mig, tog plats vid skrivbordet, utan kamp, utan att de mĂ„ste lockas och smickras och hotas och tvingas – de berĂ€ttade var och en sin historia.


PÄ förmiddagarna renskrev jag gÄrdagens arbete, och sedan var det enkelt att fortsÀtta nÄgra timmar till.


FÀrdig ett par dagar före deadline.


En höst.

Strax dÀrefter trÀffade jag en vÀn. Han berÀttade hur ett nioÄrigt förhÄllande tagit slut. Sambon hade en dotter han hade blivit som en far för, hon var fem nÀr han och kvinnan trÀffades, nu fjorton, en kÀnslig Älder. Men förhÄllandet tog alltsÄ slut och kvinnan ville inte bara sluta trÀffa min vÀn, hon förvÀgrade honom ocksÄ att trÀffa hennes dotter. Hennes biologiska dotter, hans dotter i vardagen sedan nio Är.


Min vÀn saknar naturligtvis umgÀnget med flickan han betraktat och behandlat som sin dotter. Och hon honom.


FrÄgorna som jag brottats med och skrivit om sÄ lÀtt under hösten Äterkom plötsligt, och blev svÄra.


Det heter ju att den enda kÀrlek som inte Àr villkorad Àr den till vÄra barn. Den Àr villkorslös. Men Àr det alltid sÄ? Eller Àr den bara villkorslös sÄ lÀnge ett förhÄllande varar?


SÄ vad utgör ett förÀldraskap? Vad innebÀr det att vara förÀlder nÀr familjebildningar förÀndras?


Familjer ser ofta annorlunda ut i dag Àn nÀr jag vÀxte upp, men definitionerna av far och mor, pappa och mamma, lever kvar.

Var man Àr en roman om tvÄ mÀn, Kim och Tomas. Eller kanske Ànnu mer om Sara, kvinnan som bÄde förenar och splittrar dem, och dottern Sofia.


Bara en av mÀnnen Àr far till flickan, men bÄda hÀvdar sig vara hennes pappa.


De trÀffas pÄ ett vis som ingen av dem rÀknat med. Ingen har kÀnt till den andre tidigare. Men nu Àr de plötsligt fast med varandra, och kan inte komma dÀrifrÄn.


Hur Àr det, egentligen, vem har rÀtt att hÀvda faderskapet? Och pÄ vilka grunder? Den som varit nÀrvarande och fostrande eller den som varit frÄnvarande men biologisk pappa? Den som lÀst bok för Sofia pÄ kvÀllen eller den som bidragit med sin bankbok?


Är bĂ„da det? Eller ingen? Är de ens intresserade av det, eller Ă€r de fĂ€der för sin egen skull? För att den andre inte ska vara det? Revir.


SvÄra frÄgor. Under en lÀtt höst. Tack och lov.


LĂ€stips: Florian Illies Århundradets sommar: 1913 Ă€r en storslagen berĂ€ttelse om ett mĂ€rkvĂ€rdigt Ă„r, pĂ„ randen till en tid dĂ„ allt förĂ€ndrades. Kultur, politik, vetenskap, skvaller. Extremt fĂ„ngande och tĂ€nkvĂ€rt ocksĂ„ om vĂ„r tid.

Lyssna: The Killers. Jag Àr fortfarande helt golvad av Brandon Flowers röst, Àven om det nu Àr ett tag sedan Battle Born kom ut.


Se: Sitt inte inne i se film i sommar! Men om det ÀndÄ blir dÄligt vÀder, sÄ Àr detta tiden för gamla klassiker, romarfilmer som Ben Hur och Quo Vadis. Och Bröderna Marx gÄr att se alltid.


Ät: Pasta med fĂ€rsk salvia Ă€r min sommarfavoritrĂ€tt. Alltid. Och sallader.


Drick: Sommarens drycker Àr mineralvatten och weissbier. Wiehenstephaner Àr vÀrldens Àldsta bryggeri, och gör fortfarande den godaste ölen.TIDIGARE INLÄGG: < 1 , 2, 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 >