MÄN VID KUSTEN
”Mitt namn är Johannes Händel. Detta är min berättelse. Den är fullkomligt fri från hjältar ty den handlar om dem som inget vann av sina gärningar och om en kvinna som bar på en hemlighet och en längtan och som måste fråntas sin heder därför att hon inte kunde tillåtas vara stolt och självständig, och den berör oss män och vår oförmåga att älska och känna och förstå hur livet gestaltar sig. Vad som är av vikt och inte.”

Det är 1950-tal i Stockholms södra skärgård. I det lilla samhällets handelsbod står Johannes Händel. Det är till honom man går för att handla, för att få besked om vädret och för att utbyta information. Under åren har ortens sociala mekanismer finslipats till ett välsmort urverk. Men nu hotas skärgårdsidyllen, sommargäster flyttar in och gamla mönster förändras. Hos Händel strandar en het sommardag en ung kvinna från Stockholm, Maja. Hennes närvaro gör männen osäkra och utlöser reaktioner som ingen av dem kunnat förutse.

Torbjörn Flygt visar med sin andra roman återigen prov på sin fabuleringsförmåga och sin formuleringsglädje. Med känsla för både människor och natur skildrar han ett antal udda existenser som med sina berättelser och livsöden bidrar till det kollektiva dramat.

Pressröster:

”Torbjörn Flygt gör en utomordentlig uppföljning av sin debut härom året.”
Håkan Östlund, Kvällsposten

”Som kärleksroman skriven av en man är ”Män vid kusten” unik … Utan realistiska anspråk, utan att förenkla och utan att göra männen till vare sig enkla förövare eller offer, förmedlar texten en djup oro över ett samhälle som binder människor till varandra just genom deras oförmåga till närhet.”
Ingrid Bosseldal, Helsingborgs Dagblad

”Torbjörn Flygt ... är så anmärkningsvärt skicklig på att beskriva stämningar och miljöer. Hans språk, som inte sällan påminner om Björn Ranelids i sin nästan sakrala ton och stora bildrikedom, får genas fälten att dofta och solen att brännas.”
Cecilia Bornäs, Sydsvenska dagbladet

Läs ett kapitelutdrag ur boken

Män vid kusten utkom 1997
Inbunden, 301 sidor
ISBN: 978-91-1-971272-1

Har också utkommit som:
Månpocket, 2002