IN ENGLISH  AUF DEUTSCH
Tysk höst
Åter i München. Trots att det är senhöst går det ännu fint att sitta ute, ta en fika på den behagfulla innergården till Stadtmuseum eller ta ett glas vin och något litet att nibbla på hos italienaren på Gärtnerplatz. Att bara sitta där på uteserveringen i eftermiddagssolen och luta sig tillbaka och se ut över det centraleuropeiska gatuliv jag stundtals kan längta så starkt efter på hemmaplan. Långt från den nordiska ruggigheten och den skånska blåsten.

På andra sidan torget tronar Staatstheater am Gärtnerplatz, en av de vackraste teaterbyggnader jag vet. För övrigt den enda teatern i München som stod kvar efter kriget.

Det kan behövas ett stärkande glas denna dag. På förmiddagen tog jag S-bahn och buss norrut till Dachau. En erfarenhet jag önskar ingen men tycker att alla borde göra. Av rent moraliska skäl, om inte annat. Eller som Sven Lindqvist skriver i Utrota varenda jävel: ”Det är inte kunskap vi saknar. Vad som fattas oss är modet att inse vad vi vet och dra slutsatserna.”

Denna höst då det är tjugo år sedan murens fall, kastar ändå andra världskriget en längre skugga över oss. Det märks inte minst i litteraturen. Såväl den svenska som den översatta domineras av böcker som på ett eller annat vis uppehåller sig vid eller berör kriget. Medan samtidsskildringarna dessvärre lyser med sin frånvaro.

Från Gärtnerplatz promenerar jag vidare över Isar in mot centrum, nöjd med att inte träffa någon jag måste stanna och samtala med, inte behöva heja på någon, inget som stör den förunderliga stämning man försätts i av att besöka en plats som Dachau, en plats som aldrig borde ha existerat.

Jag är här dels därför att jag ska skriva en längre text om staden så småningom, dels för att se den barnmusikal som svärmor skrivit. Båda är angenämare tankar en dag som denna.

Något att läsa? Det mest fångande jag läst på länge är Uwe Timms Upptäckten av currywursten, en tysk snart tjugo år gammal minor classic som nu äntligen utgivits på svenska. Kärlekshistorien om en ung krigstrött soldat och en äldre kvinna utspelar sig, föga överraskande, under andra världskrigets slutskede.

Andra favoriter:
Lyssna: Händels concerto grosso. Och pianosviterna, framförda av Keith Jarrett.
Se: Sam Mendes Away we go.
Ät: Vilt. I gryta eller från grill.
Drick: Till viltet alla viner från Piemonte som börjar på B: barolo, barbaresco, barbera.
TIDIGARE INLÄGG: < 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6, 7 , 8 , 9 , 10 , 11 >