IN ENGLISH  AUF DEUTSCH
Tysk höst
Åter i MĂŒnchen. Trots att det Ă€r senhöst gĂ„r det Ă€nnu fint att sitta ute, ta en fika pĂ„ den behagfulla innergĂ„rden till Stadtmuseum eller ta ett glas vin och nĂ„got litet att nibbla pĂ„ hos italienaren pĂ„ GĂ€rtnerplatz. Att bara sitta dĂ€r pĂ„ uteserveringen i eftermiddagssolen och luta sig tillbaka och se ut över det centraleuropeiska gatuliv jag stundtals kan lĂ€ngta sĂ„ starkt efter pĂ„ hemmaplan. LĂ„ngt frĂ„n den nordiska ruggigheten och den skĂ„nska blĂ„sten.

PĂ„ andra sidan torget tronar Staatstheater am GĂ€rtnerplatz, en av de vackraste teaterbyggnader jag vet. För övrigt den enda teatern i MĂŒnchen som stod kvar efter kriget.

Det kan behövas ett stĂ€rkande glas denna dag. PĂ„ förmiddagen tog jag S-bahn och buss norrut till Dachau. En erfarenhet jag önskar ingen men tycker att alla borde göra. Av rent moraliska skĂ€l, om inte annat. Eller som Sven Lindqvist skriver i Utrota varenda jĂ€vel: ”Det Ă€r inte kunskap vi saknar. Vad som fattas oss Ă€r modet att inse vad vi vet och dra slutsatserna.”

Denna höst dÄ det Àr tjugo Är sedan murens fall, kastar ÀndÄ andra vÀrldskriget en lÀngre skugga över oss. Det mÀrks inte minst i litteraturen. SÄvÀl den svenska som den översatta domineras av böcker som pÄ ett eller annat vis uppehÄller sig vid eller berör kriget. Medan samtidsskildringarna dessvÀrre lyser med sin frÄnvaro.

FrÄn GÀrtnerplatz promenerar jag vidare över Isar in mot centrum, nöjd med att inte trÀffa nÄgon jag mÄste stanna och samtala med, inte behöva heja pÄ nÄgon, inget som stör den förunderliga stÀmning man försÀtts i av att besöka en plats som Dachau, en plats som aldrig borde ha existerat.

Jag Àr hÀr dels dÀrför att jag ska skriva en lÀngre text om staden sÄ smÄningom, dels för att se den barnmusikal som svÀrmor skrivit. BÄda Àr angenÀmare tankar en dag som denna.

NÄgot att lÀsa? Det mest fÄngande jag lÀst pÄ lÀnge Àr Uwe Timms UpptÀckten av currywursten, en tysk snart tjugo Är gammal minor classic som nu Àntligen utgivits pÄ svenska. KÀrlekshistorien om en ung krigstrött soldat och en Àldre kvinna utspelar sig, föga överraskande, under andra vÀrldskrigets slutskede.

Andra favoriter:
Lyssna: HÀndels concerto grosso. Och pianosviterna, framförda av Keith Jarrett.
Se: Sam Mendes Away we go.
Ät: Vilt. I gryta eller frĂ„n grill.
Drick: Till viltet alla viner frÄn Piemonte som börjar pÄ B: barolo, barbaresco, barbera.
TIDIGARE INLÄGG: < 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6, 7 , 8 , 9 , 10 , 11 >