Svar till lantistidningen
TvÄ tredjedelar av intervjun i DN PÄ stan försvann i tidningen. DÀrför kommer hÀr hela texten.


Var bor du nu?

Malmö.


Har du hittat hem?

Gör man nÄgonsin det?


Tror du att dina böcker pÄverkats av sÀttet du bor/var du bor och i sÄ fall pÄ vilket sÀtt?

Inte vad gÀller sprÄk eller stil, ton eller tema, som speglar mig och min röst och inte bostadsort.


Hur tror du att du skrivit om du bott pÄ Götgatan pÄ Södermalm?

Förmodligen hade de utspelat sig i Stockholm. Jag Àr en observatör, noterar det jag har omkring mig, miljöer, mÀnniskor, och anvÀnder mig av det litterÀrt. Jag vill fÄnga vÄr tid i text, och dÄ mÄste jag göra det dÀr jag befinner mig, hÀr och nu.

Den stora förÀndringen under senare Är Àr att sÄ mÄnga författare vÀljer att bo kvar ute i landet, inte flytta till Sthlm som tidigare generationer författare. Det Àr enbart av godo för litteraturen och lÀsarna. Vi fÄr fler olika skildringar av Sverige. Men samtidigt har tyvÀrr stockholmsromanen, en klassisk genre, försvunnit. Jag kan lÀngta efter en samtida stockholmsskildring.


Hur gÄr det att var kulturarbetare och inte bo i Stockholm?

De senaste Ă„ren har jag suttit i New York, Berlin, MĂŒnchen och Rom och skrivit böcker och dramatik. Det Ă€r samma vita skĂ€rm som ska fyllas med tecken varhelst man jobbar. Men en del av det som görs i Sthlm med lokal karaktĂ€r lyfts ofta upp till riksintresse av medierna, som Ă€r sthlm-baserade.


Förutom uttalet, skiljer sig sprÄket mellan Stockholm och Malmö pÄ andra sÀtt?

Det Àr enklare att trÀffas och umgÄs i Malmö. Det Àr bara att ringa och sÀtta sig pÄ cykeln och trÀffas en kvart senare. Att ta sig till vÀnner i andra stadsdelar i Sthlm ter sig som mÄnadslÄnga projekt med pennbitande kalenderplanering. Att tempot och stressen Àr högre gör det inte enklare.


Varför har du valt att inte bo i Sthlm?

Jag har varit pÄ vÀg att flytta mÄnga gÄnger, men det har fallit pÄ att Sthlm Àr 60 mil norrut. Ska vi flytta, mÄste det vara söderut, ner pÄ kontinenten. Malmö Àr ett bra baslÀger, vi kör över bron och efter ett par timmar Àr vi i Hamburg, Berlin, och efter ytterligare nÄgra timmar i Centraleuropa. Jag vill inte isoleras i Europas norra utkant.


Har du testat pÄ det nÄgon gÄng? (Hur var det?)

Jag har bott i omgÄngar hos vÀnner. SÄ pass mycket att jag hittar lika bra i Sthlm som Malmö. Men jag har ocksÄ gÄtt i mörkret och grÄslasket pÄ Folkungagatan i februari, mars och frÄgat mig: Vad gör jag hÀr? Och Äkt ner till SkÄne, dÀr vÄren stÄtt pÄ för fullt.


Om svaret pÄ föregÄende frÄga Àr ja: lÀngtar du nÄgonsin tillbaka? (varför?)

Jag lÀngtar alltid till Sthlm. Det Àr en vidunderligt vacker stad och jag har fler vÀnner hÀr Àn i Malmö.


Hur brukar du bo nÀr du Àr i stan?

Alltid pÄ Rival. Av alla hotell jag bott pÄ genom Ären, i Sverige och utomlands, finns det inget med samma kÀnsla, samma vÀrme och lika tillmötesgÄende personal. Det har hÀnt att jag avstÄtt frÄn att resa till Sthlm dÀrför att Rival varit fullbokat.


Är du hĂ€r oftare som ”turist” Ă€n i jobb?

Nej, men vi försöker Äka upp med jÀmna mellanrum bara för att hÀlsa pÄ vÀnner.


Hur ser en typisk dag ut nÀr du Àr i Stockholm?

Möten pÄ förlaget pÄ Riddarholmen. Jag vill trÀffa sÄ mÄnga av dem som möjligt nÀr jag Àr uppe. Middag hemma hos vÀnner pÄ kvÀllen.


Vad missar du absolut inte nÀr du Àr uppe i Stockholm?

Jag Ă€r inte sĂ„ fast i stadsdelstĂ€nkande som mĂ„nga stockholmare, jag har mina rundor bĂ„de kring Sture och pĂ„ Söder, och till de fasta punkterna hör Götrich lika vĂ€l som Herr Judit. Men mina ”mĂ„sten” skiftar över tid.

BĂ€sta Stockholmsupplevelsen?

Jag var i Sthlm med dottern, dĂ„ sex Ă„r, i höstas. Vi hade fina dagar tillsammans och jag fick upptĂ€cka ”barnens Sthlm” som jag inte ser annars.


VĂ€rsta Stockholmsupplevelsen?

En midsommarhelg. Det var som en neutronbomb slagit ner i stan – inte en kĂ€ft syntes till. Det var otĂ€ckt ödsligt att promenera genom stan – tills massorna bussades tillbaka frĂ„n skĂ€rgĂ„rd och lantstĂ€llen.


Har du nÄgra sÀrskilt minnesvÀrda upplevelser frÄn utekvÀllar i Stockholm?

Just nu ser jag mest fram emot en fest hos en kompis som vi flyger upp till pÄ lördag. Den kommer att bli minnesvÀrd.


Finns det nÄgot som Àr unikt för Stockholm, som du saknar dÀr hemma?

Det finns stundtals en bymentalitet av ett slag som jag aldrig ser nĂ„gon annanstans. OförmĂ„gan att tĂ€nka utanför tullarna. Jag fick en gĂ„ng frĂ„gan: NĂ€r du Ă„ker till Göteborg, Ă„ker du norrut eller söderut dĂ„? Det Ă€r inte lĂ€tt att leva sĂ„ isolerat uppe i norr. Och: Är nĂ„got inne, har alla det.

Ingetdera saknar jag.


Hur upplever du den typiska stockholmaren?

Finns nog ingen plats i Sverige dÀr jag blir sÄ vÀnligt bemött. Snacket om den dryge, snipmunnade stockholmaren Àr för mig mest en myt.


HĂ€r fikar jag helst:

PÄ mitt förlag Norstedts.


BĂ€sta restaurangen?

Jag har Àtit pÄ flertalet av de bÀsta restaurangerna. Ett tag betade jag schematiskt av dem. Men den riktigt stora matupplevelsen vÀntar jag fortfarande pÄ.


BĂ€sta stadsdelen?

Söder, DjurgÄrden


FavvopromenadstrÄk?

Liljeholmen.


BĂ€sta konsertlokal?

Jag har bara varit pĂ„ konsert en gĂ„ng i Sthlm, och dĂ„ bjöds jag med pĂ„ Wilmer X – frĂ„n Malmö! Men jag sĂ„g Jan Gradvall dĂ€r som strök förbi mig. Fast det trodde ingen var sant nĂ€r jag kom hem och berĂ€ttade det. SĂ„dana var tiderna. Det var lĂ€ngesen.


Vackraste platsen?

SkÀrgÄrden. Eller de breda gatorna i Vasastan i gryningsljus. Eller Tysta gatan snöpudrad en vinternatt.

HĂ€r chillar jag med en glass i solen:

I söndags var det pÄ Observatorielunden.


BĂ€sta kulturella utflykt (museum, galleri etc)?

Livrustkammaren. Ta med barnen och testa en riddarrustning.


VÀrsta turistfÀllan?

VÀsterlÄnggatan, ja faktiskt allt mer hela Gamla stan.


Finns det nÄgon raggreplik som bara funkar just hÀr?

Och det frĂ„gar ni en man som Ă€r gift? Fast för alla singlar borde ”Jag Ă€r frĂ„n MalmĂ¶â€ vara en fribiljett.


AnvÀndbar pryl i Stockholm:

Ett leende. Det funkar överallt.


Vilken kÀnsla har du i magen nÀr du rullar in pÄ Stockholm Central?

Jag har tio minuter med tÄg till Kastrup, sÄ det blir oftast att jag flyger. Och eftersom Malmö alltmer börjar bli en förort till Nordens största stad, Köpenhamn, fÄr jag inte en kÀnsla av att det Àr en sÄ stor stad jag kommer till. DÀremot lÀngtar jag alltid till tempot, energin, i Sthlm.