Vad vi pratar om nÀr vi pratar om Malmö
Residence maj 2012


LĂ„t oss prata om Malmö. Men inte det Malmö som det stĂ€ndigt pratas om, ”bilden av MalmĂ¶â€. För nĂ€r pratar vi om ”bilden av Stockholm” eller ”bilden av Berlin”?


Malmö Àr handelsstad och bondebygd i ett. Malmö Àr nasare och ockrare, nassar och Äkrar. Adel, arbetare och asylsökande.


Malmö jÀmför sig nervöst med andra stÀder, som just Stockholm (alltid sÀmre) och Berlin (jÀmbördigt, naturligtvis), samtidigt som stan dryper av sjÀlvgodhet och inskrÀnkthet.


Malmö har gÄtt till sÀngs som sömnig arbetarstad och vet Ànnu inte vad den vaknat upp som.


SÄ vilket Malmö Àr det vi pratar om?


Vi pratar om en liten stad som misstagit sig för storstad. Stan hade mÄtt sÄ mycket bÀttre, varit sÄ mycket trivsammare, om den i stÀllet haft smÄstadens ambitioner och proportioner. Hellre en stor smÄstad Àn en liten storstad.


Men Malmö vÀgrar erkÀnna sin litenhet, vilket gör den lika outhÀrdligt pompös som charmigt obegriplig.


SmÄstadskÀnslan gör att inget avstÄnd Àr för lÄngt. Lyft luren och en kvart, tjugo minuter senare kan vi ses över ett glas, utanför bion, i bastun pÄ Kallbadhuset, oavsett var du bor. NÀrheten underlÀttar spontanitet, möten, förflyttningar mellan stadsdelar.


Malmö Àr en segregerad stad, kulturellt, socialt, ekonomiskt, etniskt Det gör att mÄnga stannar i sitt omrÄde, sin stadsdel, och har fÄ kontakter med andra delar av stan.


Det finns undantag.


Malmö vÀnder ansiktet mot solen och havet, utmed den lÄnga kust som strÀcker sig hela vÀgen frÄn VÀstra hamnen, mötesplats för unga frÄn hela stan, med boardwalkpromenader och djuphavsbad, dagen-efter-hÀng och serveringar, förbi Ribersborgs och Sibbarps anlagda sanddyner dÀr blöjbarn och det gamla Malmö trampar dy och solvarmt bryggvirke, Ànda ner till den starkt sluttande, vita sandstranden intill marinan i Klagshamn.


Men större delen av stan bestÄr av tröstlösa bostadsomrÄden och utrullade villakvarter, tÀtt packade som kotorna i en utsliten hamnsjÄarrygg, avdelade med breda matarleder.


Malmös hjÀrta Àr MöllevÄngen. Den gamla arbetarstadsdelen med monumentet Arbetets söner och omhuldad torghandel, invandrarbutiker dÀr hyllorna bÄgnar av matvaror och prylar frÄn hela vÀrlden. Den gentrifierade stadsdelen som Àr lika mycket hippa krogar och ölhak som alternativ livsföring och rastaveganer som kriminalitet, droghandel och svartsprit.


Mitt i Malmö ligger en ”förort”, RosengĂ„rd, den geografiskt mest centrala stadsdelen. Malmö har inga förorter. Malmö har kranskommuner, ödsliga landskap med villagrĂ€smattor, handelstorg och idrottshallar – dit barnfamiljer och Ă€ngslig medelklass flyr för att ”fĂ„ det lite lugnare”.


Malmö Àr korta beslutsvÀgar, snabba puckar, handslag över middagsbord. Malmö Àr toppstyre och kontakter, rörelse och byggherrar i armkrok med varann. HÀr blir saker och ting gjorda snabbare Àn du hinner sÀga remissrunda.


Malmö Àr Jante, bli vid din lÀst och gör dig inte mÀrkvÀrdig. Malmö Àr de vansinniga visionerna, de högtflygande planerna, de mest storslagna projekten. Det Àr dÀrför stan fÄr dras med olyckor som Turning Torso, vars stora misslyckande Àr att allmÀnheten inte ges tilltrÀde.


Byggnaden Ă€r pĂ„ sĂ„ vis den perfekta symbolen för Malmö, som stĂ€ndigt vill ”sĂ€ttas pĂ„ kartan”, visa upp sig – för alla utom Malmöborna.


Malmö Ă€r bilister som tĂ€nker ”jag hinner före” i stĂ€llet för: ”jag har tid att slĂ€ppa fram”. I Malmö behövs ingen bil. Malmö Ă€r cykelstad, med nĂ€stan 50 mil cykelvĂ€gar och hĂ€rdade cyklister: Den eviga motvinden Ă€r ihĂ„llande oavsett i vilken riktning man trampar.


Malmö Àr handelshangarer som smackas upp pÄ Äkrarna och som krÀver biltransport och utarmar handeln i centrum. Eller skapar utrymme dÀr för alla de mindre, personliga klÀd- och inredningsbutiker, kaféer och restauranger som hela tiden poppar upp.


I Malmö ska man inte sticka ut. DÀrför ser alla ut att ekipera sig pÄ Stadium. I Malmö hÀrskar övertygelsen om att allting Àr möjligt. Det Àr lÀtt att fÄ saker gjorda hÀr, sa jag det? Skaffa en symaskin ena dagen, nÀsta har du ett klÀdmÀrke, den tredje en butik och deltar i modefestivalerna pÄ St Knuts Torg och i MöllevÄngshallen.

Eller startar ett företag i en kreativ nÀring vilken som helst. Just do it.


Ingenting har betytt sĂ„ mycket för Malmö som tillkomsten av en högskola. Förr drĂ€nerades stan pĂ„ yngre som sökte sig bildning, nu fylls den av dem i stĂ€llet – och det skĂ€nker stan ett helt annat liv, en annan ton, en ohejdbar vitalitet och framĂ„tanda.


Malmö Àr unga mÀn utan utbildning bakom ratten pÄ skinande Mercedes S-klass som cruisar lÀngs Södra Förstadsgatan, stans mest bultande artÀr, en streetans showroom för klubbkids, knegarsvennar och niqabkvinnor, krimskramsbutiker, varuhus och mÀrkesshopping. Ingen annanstans Àr Malmö sÄ nÀrvarande som hÀr.


Malmö Àr kontinentalt. Malmö Àr olöslig arbetslöshet, orimlig trÄngboddhet och otillrÀckliga skolresurser, sÀrskilt i stora invandrargrupper som fÄtt ge upp hoppet om en plats i samhÀllet. Malmö Àr omrÄden dÀr polisen inte ger sig in utan kravallutrustning och förstÀrkning.


Malmö Àr gamla handelsslÀkter. Malmö Àr skÄnsk slottsadel som helghandlar. Mohammed Àr ett av de vanligaste namnen pÄ nyfödda pojkar i Malmö.


Malmö saknar attraktioner. HÀr finns inget som lockar besökare frÄn utombys, inget som fÄr nÄgon att förlÀgga semestern eller en helg hÀr. Malmö Àr sin egen attraktion.


Malmö Àr bron. Som ett löfte om att vi snabbt kan ta oss hÀrifrÄn, ner till kontinenten. Eller som en utstrÀckt, vÀlkomnande hand.