Krogar i MĂŒnchen
Seasons nr 2 2010


Förmodligen Àter du bÀttre i Tyskland Àn nÄgon annanstans i Centraleuropa. SÀrskilt i Bayern, dÀr katolicismen garanterar ett mer njutningsfullt förhÄllande till tillvaron Àn i det strÀvsamma, protestantiska Nordtyskland.


Till skillnad frÄn till exempel det franska köket, som har sin bas i smör och grÀdde, Àr det klassiska bayerska överraskande modernt och ligger helt rÀtt i vÄr kostmedvetna GI-tid. VÀllagat kött som oftast serveras med stor sallad och knödel, den bayerska varianten av italiensk gnocchi.


Mest kĂ€nd Ă€r förmodligen weisswurst, den vita, milda kalvkorven som serveras med brezel, saltkringla, och söt senap – men bara fram till klockan tolv. DĂ€refter anses den inte fĂ€rsk. Och det Ă€r ett klockslag utan akademisk kvart. BestĂ€ller du en minut över tolv möts du av ett lika vĂ€nligt som bestĂ€mt nein, och rekommenderas nĂ„gon annan specialitet.


Varför inte dÄ prova schweinshaxe, flÀsklÀgg som lagats sÄ mjÀll att köttet smÀlter i munnen, eller schweinsbraten, rejÀla skivor av knaperstekt skinkstek. Till det dricker du naturligtvis weissbier, veteöl, eller tysk riesling.


PÄ den bayerska landsbygden Àr krogkulturen levande med vÀrdshus och bykrogar, och det Àr inte ovanligt att slakteri och krog ryms under samma tak, fast med ingÄng genom olika dörrar.


Men ocksĂ„ inne i MĂŒnchen Ă€r det bayerska köket omhuldat av bayrarna sjĂ€lva, inte som turistisk folklore eller regionalvurm modell bytok utan dĂ€rför det Ă€r sĂ„ vansinnigt gott. Det Ă€r för matens skull man ska söka sig till de genuina bayerska krogarna. Och för stĂ€mningens.