Dags att ta fram de verbala paraplyerna

Krönika i ST Press nr 15 2007


Kommer du ihÄg fotot med kvinnan som strÀcker sig för att slÄ sitt paraply i huvudet pÄ en nynazistisk demonstrant? Det togs i VÀxjö för snart tjugo Är sedan.

I slutet av Ättio- och början av nittiotalen hördes brunskjortorna marschera i grÀnderna igen. DÄ var det enkelt att förklara, om Àn inte att förstÄ, var hatet och rÀdslan kom ifrÄn. Ekonomin befann sig i fritt fall. RÀntan skenande. Massarbetslöshet.

Klassisk grogrund för missnöjesyttringar, frÀmlingsfientlighet.

Men i dag?

I dag gĂ„r det varken att förklara eller förstĂ„. Ekonomin Ă€r bĂ€ttre Ă€n nĂ„gonsin. Allt fler kommer i arbete. ÄndĂ„ ser vi samma frĂ€mlingsfientlighet nu, fast i moderniserad tappning.

Attityden och hatet Àr detsamma som alltid, argumenten ocksÄ, fastÀn klÀdsel och ordval har flyttat fram sina positioner.

Borta Àr brunskjortorna och marschkÀngorna. Mörkerkrafterna klÀr sig i dag i kostym, vit skjorta och slips. Gatudemonstrationerna har ersatts av ett parti som trÀngt sig in i de demokratiska institutionerna för att förÀndra dem inifrÄn, skinnskallarnas fylleskanderande av en partiledare lika vÀltaligt förutsÀgbar som en uppdragbar docka.

Ni vet vad och vem vi talar om hÀr. Jag vÀgrar att skriva ut namnen.

För en tid sedan intervjuade jag Göran Persson, med anledning av hans memoarer. Mot slutet av intervjun frÄgade jag honom hur socialdemokratin ska hantera att arbetarklassen attraheras av en mörkblÄ höger vars politik lÄter sig sammanfattas i ett enda ord: frÀmlingshat.

Det var första gĂ„ngen under samtalet som Persson blev tyst. Sedan svarade han att han förvĂ€ntade sig att nuvarande partiledning skulle lösa problemet – innan han började tala om facken som ett folkbildande kraftcentra med stor betydelse för ett öppet, demokratiskt samhĂ€lle.

”Underskattade för vĂ„r samhĂ€llsmodell och vĂ„r samhĂ€llsutveckling.”

Men framtiden dÄ?

Persson svarade att han fruktar att den enorma socialbidragsökning som kommer att ske under nÀsta lÄgkonjunktur kombinerad med en försÀmrad A-kassa Àr bomber som kan fÄ frÀmlingsfientligheten att explodera.

Det Ă€r en slutsats man inte mĂ„ste ha varit statsminister för att dra. Och det Ă€r skĂ€let till att vi mĂ„ste reagera nu. Det gĂ„r inte att avfĂ€rda frĂ€mlingshatet som isolerade företeelser i nĂ„gra sydsvenska kommuner. I nĂ€sta riksdagsval har vi mörkermĂ€nnen och –kvinnorna tĂ€tt inpĂ„ oss.

Och det Àr dÀrför vi mÄste reagera nu, sÄvÀl kollektivt som individuellt, du och jag.

Det Àr nu du och jag ska stiga ut ur taxin dÀrför att föraren fÀller rasistiska omdömen. Det Àr nu du och jag ska protestera nÀr en kollega berÀttar nedlÄtande skÀmt över lunchbordet. Det Àr nu du och jag ska visa att det finns motkrafter som inte lÄter enfalden och inskrÀnktheten stÄ oemotsagd.

Det Àr nu vi alla mÄste strÀcka oss lite lÀngre och slÄ tillbaka med vÄra verbala paraplyer.


Krönika i ST Press.
Skriven 15 nov 07.